Hjulinställningen påverkar däckens livslängd

Har du råkat köra ner i en stor grop eller en trottoarkant som du inte upptäckte? Slits dina däck ojämnt eller onormalt fort? Känns bilen orolig och drar styrningen åt något håll när du kör över ojämnheter? Då behöver säkert se över hjulinställningen på din bil eftersom felaktig hjulinställning också kan leda till onödiga däckkostnader och ökad bränsleförbrukning.

Så justeras hjulinställningen

Vid en hjulinställning kontrolleras vinklarna på bilens alla hjul med avancerad utrustning, så att de stämmer med fordonstillverkarens uppgifter. De olika vinklarna beskrivs som Toe, Camber, Caster osv som alla har betydelse för hur bilen beter sig i färd rakt fram, i svängar, vid inbromsning och över ojämnheter etc.

På vissa bilar kan justering endast utföras på framvagnen, därför används ibland begreppet framvagnsinställning. Om bakhjulen står fel på en sådan bil krävs ofta byte av exempelvis en bussning i bakvagnen. Men normalt kan man återställa rätt vinklar med hjälp av de justeringsmöjligheter som finns i hjulupphängningen fram respektive bak.